Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Η ψυχή δούλος τους σώματος

Πλάτωνος "Φαίδων" (περί ψυχής)



...Διότι όσο εξακολουθούμε να έχουμε το σώμα και η ψυχή είναι ενωμένη με αυτό το κακό, ποτέ δεν θα κατορθώσουμε να αποκτήσουμε σε ικανοποιητικό βαθμό το ποθούμενο. Εννοούμε δε, πως αυτό είναι η αλήθεια... Γιατί το σώμα μας σπρώχνει σε αμέτρητες ασχολίες... 
   Ακόμη με έρωτες και επιθυμίες και φόβους και διάφορες ψευδαισθήσεις και ανοησίες πολλές μας γεμίζει, ώστε μας συμβαίνει το λεγόμενο πραγματικά πως ούτε να σκεφτούμε λογικά τίποτα δεν είναι δυνατόν εξ' αιτίας του. Και διότι τους πολέμους, τις επαναστάσεις και τις μάχες δεν τις προκαλεί τίποτε άλλο από το σώμα και οι επιθυμίες του. Εφ' όσον για την απόκτηση υλικών αγαθών γίνονται όλοι οι πόλεμοι. 
   Τα δε αγαθά αναγκαζόμαστε να τα αποκτούμε χάριν του σώματος σαν στην υπηρεσία του...

   ...Βεβαίως οι φιλομαθείς γνωρίζουν ότι, όταν η φιλοσοφία παρέλαβε την ψυχή τους που είναι πσοδεδεμένη στο σώμα και προσκολλημένη σ' αυτό , είναι αναγκασμένη σαν από φυλακή μέσω αυτού να σκέπτονται τα πράγματα και όχι μέσω της νόησης και κατρακυλάει μέσα σ' όλη την αμάθεια... Όπως λέω, γνωρίζουν  οι φιλομαθείς ότι η φιλοσοφία, αφού παραλάβει την ψυχή τους σε τέτοια κατάσταση την παρηγορεί ήρεμα και επιχειρεί να την λυτρώσει, καταδεικνύοντας ότι η έρευνα μέσω των ματιών είναι γεμάτη απάτη, καθώς επίσης και μέσω των αυτιών και των άλλων αισθήσεων, πείθοντάς την να απομακρύνεται από αυτές, όσο δεν είναι απόλυτη ανάγκη να τις χρησιμοποιεί.

πηγή: αντέχεις την αληθεια; Το χρονικό της αιχμαλωσίας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου