Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Πως μας ξεγελούν τα μάτια μας Μελέτη διεισδύει στους κρυφούς μηχανισμούς που χρησιμοποιούν οι ταχυδακτυλουργοί





Επιστήμονες ανακαλύπτουν πώς οι ταχυδακτυλουργοί ξεγελούν το μυαλό μας. Μία έρευνα, η οποία επίσης βοηθά στην αποκάλυψη του τρόπου που πραγματικά λειτουργεί ο νους μας. Ένα μεγάλο μέρος αυτού, που τώρα οι επιστήμονες αντιλαμβάνονται σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του οπτικού συστήματος του ανθρώπου, προέρχεται από έρευνα σχετικά με την ευαισθησία μας στις οπτικές απάτες. "Φαίνεται λογικό να ερευνήσουμε μέσα από τις τεχνικές των ταχυδακτυλουργών, ώστε να
προάγουμε τη γνώση για τον τρόπο που ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται. Οι ταχυδακτυλουργοί έχουν δουλέψει για την ανακάλυψη του τρόπου, έχοντας γνώση συγκεκριμένων αρχών της ψυχολογίας που λειτουργούν για εκατοντάδες χρόνια", είπε ο ερευνητής Gustav Kuhn του πανεπιστημίου του Durham στην Αγγλία, ψυχολόγος και ερευνητής της γνωσιακής επιστήμης, ο οποίος εκτελούσε ταχυδακτυλουργικά κόλπα για αρκετές δεκαετίες. "Οι ταχυδακτυλουργοί πραγματικά έχουν αυτήν την ικανότητα να διαστρέφουν τις αντιλήψεις, ώστε να οδηγήσουν τους ανθρώπους να αντιληφθούν πράγματα, τα οποία ποτέ δε συνέβησαν, ακριβώς όπως μια οπτική απάτη", συμπλήρωσε ο ερευνητής.

Στην έρευνα μελετήθηκε ένα ταχυδακτυλουργικό κόλπο, που ονομαζόταν «η μπάλα που εξαφανίζεται», στο οποίο μια μπάλα φαινομενικά εξαφανίζεται στον αέρα. Το κόλπο γίνεται από τον ταχυδακτυλουργό, που προσποιείται μια βολή, ενώ κρατά τη μπάλα μυστικά στην παλάμη του χεριού του. Ο Kuhn μαγνητοσκόπησε τον εαυτό του την ώρα που εκτελούσε δύο εκδοχές της απάτης:

Στην εκδοχή της 'προ-απάτης' (στην προσποιητή βολή) το βλέμμα και το χέρι του ακολούθησαν μια φανταστική μπάλα, που κινούνταν προς τα πάνω. Στην δεύτερη εκδοχή της 'αντί-απάτης', τα μάτια του Kuhn έμειναν πάνω στο χέρι, που έκρυβε τη μπάλα. Περίπου τα δύο τρίτα των εθελοντών, που έβλεπαν την εκδοχή της προ-απάτης στην τηλεόραση, είχαν μια έντονη εντύπωση ότι η μπάλα έφευγε προς την κορυφή της οθόνης. "Συχνά ισχυρίζονταν ότι κάποιος που βρισκόταν πάνω από την κορυφή του οπτικού πεδίου της οθόνης, έπιανε τη μπάλα", είπε ο Kuhn στο LiveScience. Ακολούθως, μόνο το ένα τρίτο από τους ανθρώπους που είδαν την εκδοχή της αντί-απάτης, είχε την εντύπωση αυτή.




Ο Kuhn και οι συνεργάτες του μέτρησαν τις κινήσεις του ματιού σε εθελοντές, κατά τη διάρκεια του πειράματος. Ανακάλυψαν έκπληκτοι, ότι όταν οι άνθρωποι πίστευαν ότι έβλεπαν τη μπάλα να εξαφανίζεται, ισχυρίζονταν ότι διέθεσαν όλο το χρόνο στο να βλέπουν τη μπάλα, αν και στην πραγματικότητα έριξαν ένα γρήγορο βλέμμα στο πρόσωπο του ταχυδακτυλουργού, πριν να ακολουθήσουν με το βλέμμα τη μπάλα, ώστε να βοηθηθούν στον καθορισμό της θέσης της μπάλας.

"Αν και οι άνθρωπο ισχυρίστηκαν ότι παρακολουθούσαν τη μπάλα, αυτό που βρέθηκε ήταν ότι αφιέρωσαν αρκετό χρόνο βλέποντας το πρόσωπο του ταχυδακτυλουργού. Δεν πλανήθηκαν τα μάτια τους, αλλά η αντίληψή τους γι' αυτό το οποίο έβλεπαν. Αυτό αποκαλύπτει το πόσο σημαντικά επηρεάζεται η αντίληψή μας από την ψυχολογία μας", είπε ο Kuhn.

"Όπως παρατηρούμε τον κόσμο, έχουμε την εντύπωση ότι αυτό που βλέπουμε είναι ο πραγματικός κόσμος. Αυτό που μας αποκαλύπτει το παραπάνω πείραμα είναι, ότι ο τρόπος που βλέπουμε τον κόσμο, εξαρτάται πιο πολύ από τον τρόπο που τον αντιλαμβανόμαστε να είναι, παρά από τι στην πραγματικότητα είναι", πρόσθεσε ο Kuhn. "Ακόμη και αν η μπάλα ποτέ δεν απομακρύνθηκε από το χέρι, ο λόγος που οι άνθρωποι την είδαν να απομακρύνεται είναι επειδή περίμεναν ότι η μπάλα θα απομακρύνονταν από το χέρι. Είναι η πίστη σχετικά με το τι θα έπρεπε να γινόταν, η οποία υπερισχύει έναντι της πραγματικής οπτικής πρόσληψης".

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου