Δευτέρα 9 Απριλίου 2018

Ο Θεός Κρίσνα και η πάλη του με το κακό



Κρίσνα, ένας από τους πιο δημοφιλείς θεούς του Ινδουιστικού πανθέου, είναι σεβαστός σαν η υπέρτατη θεότητα και η όγδοη ενσάρκωση του θεού Βισνού. Λατρεμένος, σαν αυτός που διατηρεί την τάξη του κόσμου, εμφανίζεται σε μια σειρά από μύθους και θρύλους.


Η πιο σημαντική πηγή των ιστοριών για αυτόν είναι το μεγάλο Ινδικό έπος Μαχαμπαράτα γραμμένο μεταξύ 400 π.Χ. και 200 μ.Χ. και ηΜπάγκαβαταμ, ή Μπαγκαβάτα Πουράνα γραμμένη αργότερα.
Σύμφωνα με το μύθο, ο Κρίσνα ήταν ο γιος του Βασουντέβα αρχηγού της φυλής Γιαντάβα και της Ντεβάκη. Ο θείος του, ο κακός βασιλιάς της πόλης Μάθαρα, ο Κάμσα, άκουσε μια προφητεία ότι θα σκοτωθεί από το όγδοο παιδί της αδερφής του Ντεβάκη και ορκίστηκε να το σκοτώσει.  Ωστόσο, όταν η Ντεβάκη γέννησε τον Κρίσνα, το όγδοο παιδί της, ο θεός Βισνού βοήθησε να τον ανταλλάξουν με το νεογέννητο παιδί ενός βουκόλου. Αυτό το ζευγάρι ανέθρεψε τον Κρίσνα σαν παιδί τους.
Ο κακός Κάμσα ανακάλυψε ότι ο Κρίσνα ήταν ζωντανός και έστειλε δαίμονες για να τον καταστρέψουν αλλά αυτός κατάφερε να ξεπεράσει όλα τα προβλήματα.
Όταν ο Κρίσνα έγινε παλικάρι, ο Κάμσα τον δελέασε να συμμετάσχει μαζί και τον αδερφό του Μπαλαράμα, σε ένα διαγωνισμό πάλης που θα γινόταν στην πρωτεύουσα Μάθαρα. Μόλις τα αδέρφια μπήκαν στην πόλη, ο Κάμσα έστειλε ένα άγριο ελέφαντα να τους ποδοπατήσει αλλά ο Κρίσνα σκότωσε το θηρίο. Ο Κάμσα διέταξε τους δαίμονές του να σκοτώσουν τους πραγματικούς γονείς του Κρίσνα, τον Βασουντέβα και την Ντεβάκη.

Η ιστορία της πάλης όπως περιγράφεται στο έπος Bhagavata Purana
Ο βασιλιάς Κάμσα έστειλε δύο ογκώδεις παλαιστές του, τους Κανούρα και Μουσθίκα, που είχαν τα άκρα τόσο ισχυρά όσο η αστραπή, για να αντιμετωπίσουν τους νεαρούς Μπαλαράμα και Κρίσνα. Επρόκειτο για ένα είδος πάλης- την παλαιότερη μορφή της ινδικής πάλης- που ονομαζόταν mallyudha. Οι σκηνές πάλης στο έπος χρησιμεύουν σαν αλληγορίες για την καταστροφή της διαφθοράς από τον Κρίσνα και την πάλη του με το κακό.
Όταν ο Κρίσνα μπήκε στην κονίστρα με τον Μπαλαράμα και τους φίλους τους, εμφανίστηκε με διαφορετικό τρόπο σε διαφορετικούς ανθρώπους ανάλογα με τις σχέσεις που είχε μαζί τους. Φάνηκε στους παλαιστές ακριβώς σαν κεραυνός. Στους ανθρώπους γενικά εμφανίστηκε σαν η πιο όμορφη προσωπικότητα. Οι πολίτες άρχισαν να ψάχνουν για το πρόσωπό του με ακόρεστες ματιές, σαν να πίνουν το νέκταρ του ουρανού και να τον επαινούν αναφέροντας τα κατορθώματά του.
Ο διάσημος παλαιστής Κανούρα στη συνέχεια άρχισε να μιλάει μαζί τους:
"Αγαπητοί μου είπε, έχουμε ακούσει για τη δράση σας στο παρελθόν. Είστε μεγάλοι ήρωες και για αυτό σας έχει καλέσει ο βασιλιάς. Ακούσαμε ότι τα μπράτσα σας είναι πολύ δυνατά. Ο βασιλιάς και όλοι οι άνθρωποι που είναι εδώ επιθυμούν να δουν μια επίδειξη των ικανοτήτων σας στην πάλη. Έχουμε ακούσει ότι βόσκοντας τις αγελάδες σας στο δάσος, απολαμβάνετε την πάλη μεταξύ σας. Θα θέλαμε, επομένως, να συμμετάσχετε μαζί μας στην πάλη, ώστε όλοι οι άνθρωποι που είναι παρόντες εδώ, μαζί με το βασιλιά, να ευχαριστηθούν".
Ο Κρίσνα κατάλαβε αμέσως το λόγο των δηλώσεων του Κανούρα και προετοιμάστηκε να παλέψει μαζί του. Αλλά μίλησε ως εξής:
"Είστε υπό την εξουσία του βασιλιά Μπόια και ζείτε στη ζούγκλα. Εμείς είμαστε επίσης έμμεσα υποτελείς του και προσπαθούμε να τον ευχαριστήσει όσο είναι δυνατόν αυτό. Αυτή η προσφορά της πάλης είναι προς τιμήν του αλλά είναι γεγονός, ότι δεν είμαστε τίποτα άλλο από απλά αγόρια. Μερικές φορές έχουμε παίξει στο δάσος με τους φίλους μας που είναι της δικής μας ηλικίας. Θεωρούμε ότι το να παλέψουμε με άτομα της ίδιας ηλικίας και δύναμης με εμάς, είναι καλό για εμάς, αλλά να παλέψουμε με μεγάλους παλαιστές σαν εσάς, δεν θα είναι καλό για το κοινό. Θα αντέβαινε στις θρησκευτικές αρχές του"
Έτσι επεσήμανε ότι οι περίφημοι δυνατοί παλαιστές δεν θα έπρεπε να τους προκαλέσουν σε πάλη.
Σε απάντηση αυτού, ο Κανούρα είπε:
"Αγαπητέ μου Κρίσνα, μπορούμε να καταλάβουμε ότι δεν είσαι ούτε παιδί ούτε νεαρός. Είστε εσύ και ο αδερφός σου υπερβατικά όντα. Έχετε ήδη σκοτώσει ένα ελέφαντα που ήταν σε θέση να πολεμήσει και να νικήσει άλλους ελέφαντες. Τον σκοτώσατε με έναν θαυμάσιο τρόπο. Λόγω της αντοχής σας, επιβάλλεται σε σας να ανταγωνιστείτε με τους ισχυρότερες από τους παλαιστές ανάμεσά μας. Θέλω λοιπόν να παλέψω με σας και ο μεγαλύτερος αδελφός σας, ο Μπαλαράμα, θα παλέψει με τον Μουσθίκα."
Μετά οι παλαιστές του βασιλιά τους αντιμετώπισαν, συμπλέκοντας τα χέρια και τα πόδια και άρχισαν να πιέζουν ο ένας τον άλλο, με σκοπό να βγουν νικητές. Πάλεψαν αντιμέτωποι παλάμη με παλάμη, κεφάλι με κεφάλι, κνήμη με κνήμη, στήθος με στήθος και άρχισαν να χτυπούν ο ένας τον άλλον. Ο αγώνας δυνάμωνε καθώς έσπρωχνε ό ένας τον άλλο, από το ένα μέρος στο άλλο. Ο ένας άρπαξε τον άλλοκαταρίπτοντάς τον στο έδαφος και ο άλλος εκτελώντας πέρασμα βρέθηκε πίσω από τον άλλο, προσπαθώντας να τον ξεπεράσει με μιαλαβή. Ο αγώνας δυνάμωνε βήμα βήμα. Υπήρξαν δεσίματα, μπασίματα, σπρωξίματα, και στη συνέχεια συμπλέχτηκαν με χέρια και με πόδια και σφιχταγκαλιάστηκαν. Κάθε ένας έβαλε τα δυνατά του για να νικήσει τον αντίπαλό του.
Αλλά το κοινό στο χώρο της πάλης δεν ήταν πολύ ικανοποιημένο, γιατί οι μαχητές δεν φαινόταν να ταιριάζουν σαν ίσοι. Θεωρούσαν ότι οΚρίσνα και ο Μπαλαράμα ήταν απλά αγόρια μπροστά στους αντίπαλους τους, που ήταν τεράστιοι άνδρες, στερεοί σαν πέτρα. Το κοινό είχε χάσει την αίσθηση της απόλαυσης. Δεν θα μπορούσε να ενθαρρύνει τις συγκρούσεις μεταξύ των ισχυρών και των αδυνάτων. Έλεγαν ότι οι παλαιστές ήταν σαν κεραυνοί και δυνατοί σαν τα μεγάλα βουνά, ενώ οι άλλοι ήταν δύο λεπτά αγόρια, σε πολύ τρυφερή ηλικία.
Οι δικαστικές αρχές έφυγαν και κάποιος είπε:
Δες τε το πρόσωπο του Κρίσνα. Υπάρχουν σταγόνες του ιδρώτα στο πρόσωπό του από την πάλη και το πρόσωπό του φαίνεται σαν το λουλούδι του λωτού με σταγόνες νερού. Και το πρόσωπο του Μπαλαράμα έχει αποκτήσει ιδιαίτερη ομορφιά. Υπάρχει ένα κοκκινωπό χρώμα στο λευκό του πρόσωπο, γιατί παλεύει σε ένα δυνατό αγώνα πάλης.
Ο Κρίσνα αποφάσισε να μην συνεχίσει την πάλη, αλλά να σκοτώσει τους παλαιστές αμέσως. Οι γονείς του Κρίσνα και του Μπαλαράμα, ήταν επίσης πολύ ανήσυχοι, διότι δεν γνώριζαν την απεριόριστη δύναμη των παιδιών τους. Ο Κρίσνα χτύπησε τρείς φορές τον αντίπαλό του με τη γροθιά του. Ο μεγάλος παλαιστής τραντάχτηκε προς μεγάλη έκπληξη του κοινού. Ο Κανούρα πήρε στη συνέχεια την τελευταία ευκαιρία του και επιτέθηκε στον Κρίσνα ακριβώς όπως το ένα γεράκι ορμά πάνω στο άλλο. Διπλώνοντας τα χέρια του, άρχισε να χτυπά το στήθος του Κρίσνα, αλλά αυτός δεν ταράχτηκε έστω και λίγο, τίποτα περισσότερο από ότι ένας ελέφαντας που έχει χτυπηθεί, από μια γιρλάντα λουλουδιών. Του έπιασε τα χέρια και άρχισε να τον περιστρέφει γύρω, και απλά από αυτή τη φυγοκεντρική δράση, ο Κανούραέχασε τη ζωή του. Τέλος τον έριξε στο έδαφος και όλα τα όμορφα στολίδια του σκορπίστηκαν εδώ και εκεί.
Ο Μουσθίκα χτύπησε επίσης τον Μπαλαράμα, και αυτός επέστρεψε το χτύπημα με μεγάλη δύναμη. Ο Μουσθίκα άρχισε να τρέμει, αίμα και εμετός έρεαν από το στόμα του. Συντετριμμένος, έχασε την ζωτική δύναμη του και έπεσε ακριβώς όπως ένα δέντρο πέφτει σε τυφώνα. Αφού οι δύο παλαιστές σκοτώθηκαν, ένας παλαιστής που ονομάζεται Κούτα ήρθε προς τα εμπρός. Ο Μπαλαράμα τον έπιασε αμέσως με το αριστερό χέρι του και τον σκότωσε. Ένας άλλος παλαιστής με το όνομα Σάλα ήρθε προς τα εμπρός, και ο Κρίσνα τον κλότσησε αμέσως και του ράγισε το κεφάλι του. Ένας άλλος παλαιστής που ονομαζόταν Τοζάλα ήρθε προς τα εμπρός και σκοτώθηκε με τον ίδιο τρόπο. Έτσι, όλοι οι μεγάλοι παλαιστές σκοτώθηκαν από τον Κρίσνα και τον Μπαλαράμα, και οι υπόλοιποι παλαιστές άρχισαν να φεύγουν από τη σύναξη από φόβο για τη ζωή τους. Όλοι οι φίλοι του Κρίσνα και του Μπαλαράμα, τους πλησίασαν και τους συγχάρηκαν με μεγάλη ευχαρίστηση. Τα τύμπανα χτυπούσαν και μιλούσαν για τη νίκη.
Όλοι συγκεντρώθηκαν εκεί και άρχισαν να χτυπούν παλαμάκια με μεγάλη έκσταση, και κανείς δεν μπορούσε να υπολογίσει τα όρια της ηδονής τους. Οι παρόντες βραχμάνοι άρχισαν να προσεύχονται στους Κρίσνα και Μπαλαράμα εκστατικά. Μόνο ο βασιλιάς ήταν σκυθρωπός. Αυτός ούτε χειροκρότησε ούτε πρόσφερε ευλογία στον Κρίσνα. Αγανάκτησε για τα τύμπανα που χτυπούσαν για τη νίκη του Κρίσνα και πολύ λυπήθηκε που οι παλαιστές είχαν σκοτωθεί και είχαν εγκαταλείψει τη σύναξη. Αμέσως διέταξε τα τύμπανα που έπαιζαν να σταματήσουν και απευθύνθηκε στους φίλους του ως εξής:
"Ζήτησα αμέσως οι δυο γιοι του Βαζουντέβα να οδηγηθούν έξω από την Μάθαρα . Ο Μαχαραγιάς Νάντα πρέπει άμεσα να συλληφθεί και να θανατωθεί για την πονηρή του συμπεριφορά και το κάθαρμα ο Βαζουντέβα πρέπει επίσης να θανατωθεί χωρίς καθυστέρηση. Επίσης ο πατέρας μου, ο οποίος ανέκαθεν υποστήριζε τους εχθρούς μου παρά τη θέλησή μου, πρέπει να σκοτωθεί ".
Όταν ο βασιλιάς μίλησε με αυτόν τον τρόπο, ο Κρίσνα θύμωσε πολύ μαζί του, και μέσα σε ένα δευτερόλεπτο πήδηξε πάνω από τους φρουρούς του βασιλιά, ο οποίος ήταν έτοιμος για την επίθεση του Κρίσνα, γιατί ήξερε από την αρχή ότι αυτός θα ήταν η αιτία του θανάτου του. Αυτός ξεγύμνωσε αμέσως το σπαθί του και ετοιμάστηκε να απαντήσει στην πρόκληση του Κρίσνα με σπαθί και ασπίδα. Όπως ο Κάμσαχειριζόταν το σπαθί του πάνω και κάτω, εδώ κι εκεί, ο Κρίσνα ο υπέρτατος πανίσχυρος Κύριος, τον έπιασε με μεγάλη δύναμη, χτύπησε αμέσως το στέμμα του και άρπαξε τα μακριά μαλλιά του στο χέρι του. Τον τράβηξε από το θρόνο του στην εξέδρα πάλης και τον έριξε κάτω. Στη συνέχεια αμέσως καβάλησε το στήθος του και άρχισε να τον χτυπάει ξανά και ξανά. Από τα χτυπήματα της γροθιάς του, έχασε ο Κάμσα τη ζωτική δύναμη του.
Προκειμένου να επιβεβαιώσει τους γονείς του, ότι ο Κάμσα ήταν νεκρός, ο Κύριος Κρίσνα, τον έσυρε ακριβώς όπως ένα λιοντάρι σέρνει έναν ελέφαντα, αφού το έχει σκοτώσει. Στη θέα αυτού του πράγματος, υπήρξε ένας μεγάλος ήχος βρυχηθμού από όλες τις πλευρές, καθώς ορισμένοι θεατές εξέφραζαν την αγαλλίαση τους και άλλοι έκραζαν θρηνώντας. Από την ημέρα που ο Κάμσα είχε ακούσει ότι θασκοτωθεί από το όγδοο γιο της Ντεβάκη, σκεφτόταν πάντα τον Κρίσνα είκοσι τέσσερις ώρες την ημέρα χωρίς διακοπή, ακόμη και όταν έτρωγε, περπατούσε και ανέπνεε.
Οι ημίθεοι από τα ανώτερα πλανητικά συστήματα, άρχισαν να πλημμυρίζουν με λουλούδια, συγχαίροντας τους Κρίσνα και Μπαλαράμα. Μεταξύ των ημίθεων ήταν οι Βράχμα και Σίβα και όλοι ενώθηκαν, δείχνοντας αγαλλίαση για το θάνατο του Kάμσα. Άρχισαν να χτυπούν τα τύμπανα και να ραίνουν τους νικητές με άνθη από τους ουράνιους πλανήτες και οι σύζυγοι των ημίθεων άρχισε να χορεύουν σε έκσταση.
Μετά το φόνο του Κάμσα, ο Κρίσνα οδήγησε τη γενιά του, τους Γιαντάβας , στο φρούριο της πόλης Ντβαράκα. Εγκαταστάθηκε εκεί και παντρεύτηκε μια όμορφη πριγκίπισσα.
Η κορύφωση του μεγάλου αγώνα του Κρίσνα εναντίον των δυνάμεων του κακού ήρθε με τον μεγάλο πόλεμο ανάμεσα σε δύο οικογένειες: Τους ευγενείς Παντάβας και τους κακούς εξαδέλφους τους Καουράβας . Ο Κρίσνα υπηρέτησε σαν ηνίοχος του Αρζούνα ενός από τους ηγέτες των Παντάβα. Παρά το γεγονός ότι δεν έλαβε μέρος στις μάχες, ο Κρίσνα έδωσε συμβουλές στον Αρζούνα και οι Παντάβας νίκησαντελικά και απάλλαξαν τον κόσμο από το πολύ κακό.
Μετά τον πόλεμο, ο Κρίσνα επέστρεψε στην Ντβαράκα. Μια μέρα, ενώ καθόταν στο δάσος, ένας κυνηγός τον πέρασε για ελάφι και τον σημάδεψε με το βέλος του που διαπέρασε την φτέρνα , το μόνο ευαίσθητο σημείο του. Μετά τον θάνατό του, το πνεύμα του Κρίσνα ανέβηκε στον Γκολόκα ένα ουράνιο παράδεισο και η ιερή πόλη του η Ντβαράκα βυθίστηκε κάτω από τον Ωκεανό.
Ο παιχνιδιάρης θεός Κρίσνα από τους έλληνες παραλληλίστηκε με τον Διόνυσο. Εξ άλλου οι αρχαίοι συγγραφείς έλεγαν ότι ο θεός Διόνυσος ήρθε από την Ινδία. Σαν τον κυνηγημένο από το Κρόνο Δία και αυτός γλυτώνει από τον κακό βασιλιά, τρέφεται με γάλα αγελάδας όπως παριστάνεται ο μικρός Δίας σε κάποια νομίσματα της Ετεροκρητικής Πραισού και στο τέλος χάνει την επίγεια ζωή του από ένα βέλος που διαπερνά τη φτέρνα του σαν του Αχιλλέα.
Η πάλη του Κρίσνα δεν ήταν ένας απλός αγώνας αλλά συμβόλιζε την πάλη του καλού και του κακού. Για χιλιετίες ενέπνευσε ένα ολόκληρο πολιτισμό με τον οποίο ο δικός μας -μέσα από τα ελληνιστικά βασίλεια της Βακτριανής- ήρθε σε γόνιμη επαφή.
πηγή:palema.gr 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου